lördag 9 juni 2012

Ostbrödkakan

Fick förfrågan om receptet på den jag kallar för gnisselkaka, har aldrig gjort den själv utan haft turen att köpa den färdig. Dyr som 17 är den men god. Svärmor är finsk och hon har gjort den från grunden. Tyvärr hittade vi inte hennes recept men vi hittade ett på nätet. Den verkar lika hennes.

Ingredienser…

4litergammeldags mjölk

2dl vipgrädde

2 knivs uddar vanilj pulver, inte sockret utan äkta vara

2.5 tsk salt

3-4 tsk ostlöpe

Så här gör du…

Häll mjöl grädde salt vaniljpulver och ostlöpe i en stor kastrull. Det skall röras runt en hel del så ta en riktigt stor kastrull.

Värm allt till en 37-38 grader rör runt under tiden lite lätt. Mjölken en har nu börjar ysta sig så ta av kastrullen från plattan och låt allt stå under lock i ca 30 min och ysta sig.

Sedan värmer du upp mjölken till en ca 60 grader. Det skall bli rejält varmt men inte koka, så all mjölk ystat sig ordentligt.

Ta ett durkslag och blöt en kökshandduk och klä durkslaget med handduken. Häll sedan ner ost massan och vasslen i durkslaget och tryck ut ostmassan med handen när vasslen runnit av så det blir en rund platta som är ca 2 cm tjock.

Vik över handduken över osten och lägg en tallrik som passar i durkslaget på och om du har något att tynga ner med så blir det bäst.

Nu får den vara där en stund och rinna av sig, så den blir kompakt och bra. Med så lite vätska som möjligt kvar ungefär någon halvtimme.
Därefter lägger du osten i en smord rund bakform, sätter på grill effekt i ugnen och grillar till den tills den får bruna prickar på ytan. Rekomenderar att du passar den. Sedan vänder man den och grillar till på andra sidan …ev häller av vassla som runnit ur osten, den skall inte koka i ugnen utan grillas tills det blir bruna små prickar på ytan även på andra sidan

Nu är din ost färdig lägg den på en tallrik o låt den svalna lite på med lite plast film och in i kylen.


1 kommentar:

 1. Åh mumsmums! Jag älskar dylika kakor! Kalvdans är det bästa (vet ej om man kallar det så i Sverige?)!
  Häärlig "kuvös" du har!!! Supermysig!
  Trevlig tisdag!!!

  Kraamaaar!
  -Pia-

  SvaraRadera

Jag blir så glad om du lämnar ett avtryck